Vores drikkevand indeholder kalk.
Kikker man på et landkort som viser det danske drikkevand og hårdhedsgrader og dermed kalkindholdet, så står det klar at der er meget stor forskel på hårdhedsgraderne. Kort fortalt er vandet i store dele af Jylland blødt. Hårdt og kalkholdigt grundvand finder man langs hele den østlige side af Jylland, på Fyn og Øerne og store dele af Sjælland. Lolland, Falster, Møn og specielt omkring København er grundvand hårdt til meget hårdt.
Kalken i vandet udfældes ved opvarmning og det sker i forbindelse med varmt brugsvand og alle de steder, hvor vi selv varmer vandet op eller bruger det varme vand fra hanen. Vi finder kalkrester gryder og i kaffemaskiner, i håndvasken og brusenichen og i opvaske- og vaskemaskinen. Nogle steder er kalken synlig og giver ikke de store problemer, men i vores elektriske apparater kan kalk have store konsekvenser.
Når det kalkholdige vand varmes op i vaskemaskinen så sætter kalken sig på varmelegemet og laget af kalk vokser efter hver vask og til sidst må varmelegemet eller hele maskinen udskiftet. Dette er naturligvis dyrt men heldigvis kan kalken fjernes. Kalk udfældes også på vores smarte køkken kaffemaskiner eller expressomaskiner som kan lave alle mulige typer af kaffe.
Kalk i vaskemaskinen.
Når en vaskemaskine lugter sur, så kan det skyldes to forskellige forhold. Aflejringer af kalk giver mulighed for at snavs og bakterier kan hæfte sig op den ru overflade, men sur lugt kan også stamme fra sæbepulver som ikke bliver opløst og sætter sig i revner og sprækker.
1/ Der er flere måder at komme kalken til livs. Dr. Beckmann har udviklet både afkalkningsmidler og vaskemaskine rengøringstabs, som løsner og fjerner kalken fra vaskemaskinens tromle og varmelegeme. Det er vanskeligt at sige hvor tit du skal afkalke din vaskemaskine, det afhænger af dit brugsvand og hvor ofte du bruger din maskine.
2/ Alternativt kan du efter en afkalkning skifte dit vaskepulver ud med et flydende vaskemiddel. Bruger du et almindeligt flydende vaskemiddel vil du også få kalkbelægninger, men bruger du vaskemiddel som indeholder mælkesyre, så skal du aldrig afkalke din vaskemaskine. Denne type vaskemiddel fås alene i specialbutikker og ikke længere hos Fjordbutikken.
Kalk i Expressomaskinen og kaffeautomaten.
Alle kaffemaskiner uanset om de hedder Nesprezzo, Senseo, Siemens eller andet kan afkalkes med flydende mælkesyre og nogle fabrikanter skriver ligefrem at garantien bortfalder hvis et andet produkt anvendes. Der findes imidlertid mange forskellige typer af afkalkningsmiddel. Klik her for afkalkningsmidler.
Kalkjerner, armaturer og køkkenvasken.
Når køkkenvasken og vandhanen bliver træls, så sprøjt lidt mælkesyre direkte på kalken og et par minutter senere er kalken væk og vandhanen eller vasken kan skylles ren. Stålvasken i køkkenet får let en trist brunlig overflade og det samme gør afløbet og det skyldes at kalk har sat sig på stålet og farve fra mad, farve fra kaffe og te sætter sig på kalken. Når du fjerner kalken, så fjerner du også farven, så stålvasken igen bliver helt ren. Sprøjt lidt afkalkningsmiddel i vasken, tag opvaskebørsten og kør rundt og skyld efter med vand, det er virkelig let.
Fjern kalk fra fliserne på badeværelset.
Fliserne og fugerne i badeværelset bliver grimme og gule, hvis du har meget kalk i vandet. Start med at oversprøjte fliserne med vand, derefter sprøjt mælkesyre kalkfjerner på fugerne og fliserne. Brug en fugebørste, inventarbørste eller anden stiv børste og kør den frem og tilbage i fugerne. Hvis fugerne ikke bliver ordentlig rene i første omgang så gentag behandlingen, men husk…. det er vigtigt at hele området bliver oversprøjtet med rent vand efterfølgende ellers vil du blot få fordelt kalken over hele området. Opløs kalk og inden kalken når at binde sig på ny så skal den skylles bort. Resultatet er fantastisk.