En fantastisk verden af plastik.
Plastik er et fantastisk produkt. Alle på nær isolerede samfund i 3. verdens lande bruger og omgås plastik dagligt, vores verden- og velfærdssamfund er bygget af og på plastik. Du sidder lige nu og læser dette blogindlæg på en skærm, som er lavet af plastik, stolen du sidder på, indeholder sandsynligvis plastik og den lavenergi LED pære som du har anskaffet er fremstillet i plastik. Plastik er et billigt materiale og ved normal brug hverken giftigt eller farligt, men ved forkert anvendelse eller bortskaffelse kan der opstå problemer.
Hvad er mikroplast?
Mikroplast er defineret som et plaststykker mindre en 5 millimeter, men som Miljøstyrelsen skriver, se link til Miljøstyrelsen, så er de fleste mikroplaststykker mindre end 1 millimeter lange, de er faktisk så små at de er usynlige for vores blotte øje. Miljøstyrelsen skriver videre, at effekten af mikroplast i naturen ikke kortlagt. Fisk spiser mikroplast og det kan give forstoppelser i deres maver, men vi spiser ikke dyrenes maver, så vi optager ikke mikroplast fra fisk. Anderledes er det med skaldyr, hvor vi spiser hele dyret på nær dens skal. Uanset hvad, så hører mikroplast ikke til i naturen og den hårfine balance mellem dyr i fødekæden kan forskydes med store konsekvenser til følge, vi ved bare ikke nok i skrivende stund til at lave de store konklusioner, men vi ved nok til, at vi i videst mulige omfang skal tænke i andre baner.
Vores dårlige vaner og fælles ansvar.
Jeg har netop læst en artikel om en ung dansk mand som holdt sig i form med en daglig aftentur. Nu kunne han så fortælle, at han hver eneste måned året rundt samlede pantflasker og dåser sammen for ca. kr. 2000,-. Jeg så forleden en mand på P-pladsen foran et supermarked tømme den gratis kop kaffe han havde fået nogle få minutter tidligere og i stedet for at gå hen til skraldespanden kvitterede han for den gratis kop ved at presse den ind i hækken ved siden af hans bil. Når verdenshavene flyder med millioner af tons plastik, så stammer dette plastik et sted fra. Når norske forskere samler plastik op langs deres kyster, så er en del af emballagen dansk. Dette er et opråb – STOP. Plastforurening er ikke plastens skyld, det er vores egen skyld.
Produkter uden plastik
I Fjordbutikken har vi oplevet, at efterspørgslen på produkter uden mikroplast og uden plast er stigende. Heldigvis er også flere af vores producenter opmærksomme på de problemer plasten kan give, så et stadigt større antal produkter er i dag plastfrie eller mængden af plast er reduceret.
Sæber og shampoo i glasflasker.
Tina Munkholm har udviklet flere serie af hud- og hårplejeprodukter og senest også opvaskemidler, hvor emballagen bevidst er valgt som glasflasker. Som bekendt har vi i Danmark et særdeles effektivt system til opsamling og genbrug af glas, så Munkholms glasflasker kommer til at indgå i en bæredygtig kæde af genbrugsglas. Selvfølgelig er glasflasker tungere end plastikflasker og det tæller naturligvis ned i CO2 regnskabet, men denne artikel handler alene om plast i naturen. Se Munkholm produkterne her.
I stedet for de flydende sæber og den flydende shampoo fremstiller Munkholm sæbestykker på helt klassisk vis, hvor sæben støbes træfade og efterfølgende skæres ud i stykker. Denne type sæbe leveres i papirposer og sæben er nøjagtig lige så effektiv som de flydende produkter. Tag en fast stykke sæbe, prik et hul i sæben og sæt en snor igennem, hæng det derefter op i brusenichen, så har du erstattet din shower gel, din sæbe og din shampoo.
Rengøring uden plastik.
Det har altid været muligt at købe koste og børster med træskafter og naturhår altså uden plastik, men når det kommer til klude, så er situationen en anden. Hovedparten af de klude som vi kan købe i dagligvarer butikkerne er de efterhånden klassiske karklude eller altmuligklude i de stærke røde, gule og grønne farver, disse klude indeholder imidlertid mikroplast. Når kludene vaskes, klemmes og vrides, så frigøres mikroplast. Mikroplasten fra klude er usynlige og bliver ikke opfanget af vores rensningsanlæg, så plasten ender i verdenshavene. Som forhandler af rengøringsmidler og artikler har vi droppet de traditionelle klude og fører i dag kun altmuligkluden uden mikroplastik.
Majs er det nye materiale.
Affaldssorteringen udvides hele tiden og nu skal vi i flere steder i Danmark sortere madaffald fra så det kan komposteres, men hvordan håndteres en fedtet rest salat, en halv hakkebøf og nogle gulerødder som er blevet for gamle. Normalt smider vi det i en plasticpose sammen med andet affald, men den går ikke længere. Madaffald må ikke blandes med andet affald, derfor skal vi under vasken have en ny type pose, som ikke er plastik, men en komposterbare og altså bio nedbrydelig affaldspose. I stedet for plastik kan poser i dag fremstilles af majsstivelse, som ved påvirkning af vand nedbrydes en proces som varer et par uger.
Herunder har vi samlet et enkelt af hvert af Fjordbutikkens plastfrie produkter. Det er altså ikke en samlet oversigt, men klik på produkterne, så kan du undersøge om de mange varianter farver og størrelser.